Antiphellos teatret i Kaş

Antiphellos amfiteater kas vender ud mod havet

Min gode ven Yildray Sahinler, der i dag er en meget berømt skuespiller i Tyrkiet, satte tilbage i 2010 et skuespil op på det antikke teater i Kaş. Da tusmørket faldt gik vi alle mod teatret, der fyldtes med omkring 500 tilskuere. Så sad vi der på de slidte kalksten og kiggede ud på den fantastiske solnedgang over Meis, imens teaterstykket gik i gang. Det var en fantastisk oplevelse, der fik mig til at indse, at teater ude i den fri luft, med en smuk baggrund, har været en hel anden oplevelse, end den du får, når lyset dæmpes i en indelukket teatersal.

 

Solnegang og picninc

Antiphellos teatret ligger en kort gåtur fra bymidten. Det gør det nemt at gå derhen, når du lige har en halv times tid at slå ihjel. Men du kan også pakke en picninckurv og nyde din mad med udsigt over havet. I de varme sommermåneder kan man nyde solnedgangen, når temperaturen daler en lille smule.

Amfiteatret er ikke afgrænset af betalingsmurer, og derfor kan man bruge det som man vil. Herhjemme i Danmark ville vi nok have lavet en turistattraktion og omdannet det til et museum. Det har man ikke gjordt i Tyrkiet. Måske fordi der er så mange smukke ruiner langs middelhavskysten, måske fordi man ikke mener at amfiteatrets historie er slut.

 

Historien om Antiphellos teatret

Teatret stammer fra omkring 100 år før Kristi fødsel og er bygget i kalksten. Der er 28 rækker, som tilsammen skulle kunne rumme 4.000 tilskuere.

Amfiteatret hedder Antiphellos teatret fordi Kaş dengang hed Antiphellos, som betyder landet modsat stenene, og var havnebyen for byen Phellos. Siden steg Antiphellos betydning som havneby under romerriget, og byen fik bl.a. to hamambade og amfiteatret.

Teatret er det eneste der vender mod havet i hele Antalyaprovinsen.

Andre har også læst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *