Det siges at der engang var to kæmper, der var meget forelskede i hinanden og som boede på to øer tæt på hinanden. De hed Phellos (det antikke navn for byen Kaş) og Magisti det antikke navn for øen Meis, men de kun kunne mødes når tidevandet trak sig. Vandet steg og steg, så der aldrig blev land imellem dem og til sidst lagde de sig til at sove en dyb søvn indtil de engang vil mødes igen. De tektoniske plader rykker dem nemlig tættere og tættere på hinanden år for år. Mange tror den dag i dag, at hvis to elskende kigger den sovende kæmpe i øjnene og ønsker sig evig lykke, vil de finde den.
Myten er opstået, fordi der oven over Kaş er en klippevæg, hvor det ligner at en sovende kæmpe har lagt sig til rette, mens Meis ligner en frodig kvinde, der ligger og sover med let spredte ben.
Om myten er sand, ved jeg ikke, men jeg ved at Kaş er det sted, hvor jeg har hørt flere kærlighedssange og historier, end noget andet sted i verden.
Personligt tror jeg det er den afslappende stemning og underskønne omgivelser, der får selv de bedste af os til at slippe tøjlerne og drømme os væk i sommerromancer. I hvert fald er Kaş noget helt specielt for mange mennesker, og alle gengangerne du møder i byen, vil fortælle dig om deres store kærlighed til byen.
Kaş – En lille uspoleret turistperle
Der bor omkring 6.000 mennesker i den lille by Kaş og dens omlæggende områder. Centrum af byen er meget lille og det tager ca. 10 minutter at gå fra den ene ende til den anden. Det er her turisterne bor. Hvis du bor længere væk, skal du have et køretøj, da bjergskråningerne er meget stejle.
Som turistby er Kaş forholdsvis uspoleret, da det ligger afsides fra Dalaman og Antalya (lufthavnsbyerne) og der ikke er en ordentlig sandstrand i byen. Men den afsides perle er til gengæld fyldt med mennesker, der kommer tilbage år efter år. Jeg har besøgt byen hvert eneste år i 10 år nu, og det er de samme mennesker, jeg møder hver gang.
Inde i centrum af Kaş finder du hyggelige brostensgader med butikker, restauranter og natklubber. Du vil opleve, at de fleste hilser på dig, men sælgerne er ikke agressive. De siger bare “hej” og håber på, at du kommer til deres butik inden du rejser hjem igen. De fleste vil heller ikke presse dig til at købe noget og du er mere end velkommen til bare at drikke en kop the og snakke med dem. I sommermånederne arbejder mange af butiksejerne fra 10.00-24.00 og derfor er de glade for en sludder.
Tillid og lykke
Forskerne har fundet ud af, at Danmark er så lykkelige fordi vi stoler på hinanden og har tillid. I Kaş stoler man endnu mere på hinanden. Dykkerbådene med alt deres udstyr er ulåste, cafeerne har køleskabe med drikkevarer ulåste hele natten og hvis du mangler at hæve penge, så betaler du bare senere.
En årsag til det er at det ikke er fattige mennesker, der holder ferie i Kaş. Mange af de almindelige turister er marketingdirektører, berømte skuespillere eller iværksættere. Kaş er på den måde at sammenligne med Tisvilde eller Hornbæk i Danmark.
Det skal du lave i Kaş
Om sommeren er Kaş et paradis for dykkere og folk der elsker at ligge på en strandstol. Der er ikke gode strande i Kaş, men masser at beach clubs, hvor du kan ligge og læse din bog imens du kigger ud over vandet og bliver opvartet af tjenerne. Om aftenen liver byen op med et livligt restaurants-, bar- og shoppingliv.
Besøger du Kaş udenfor sommermånederne, så skal du udnytte de køligere temperaturer til at vandrer, klatre, drikke kaffe på cafeerne eller dykke med de halvtomme både. Byen er stille uden for højsæsonen, og den perfekte kulisse til fordybelse, workaway og meditation.
Byen og det nærliggende område rummer også gravkamre, ruiner og et stort Antiphellos teater, man kan udforske.
1 kommentar