Saunagus for motivationen

Når man lige er startet på et vægttab, så slider man sig igennem ømme muskler, træthed, sofafristelser og nej- til-den-lækre-kage-kollegaen-har-taget-med, indtil man en dag har vænnet sig til den nye livsstil, og man føler letheden ved at kiloerne rasler af. Faktisk er det meget stressende både for kroppen og for dit sind at være på kur.

Saunagus er den perfekte forkælelse, der løsner op for de ømme muskler, giver masser af endorfiner og får din stressede krop til at slappe af og den vekslende varme og kulde, får dig til at føle dig som et levende og sundt menneske, der sagtens kan slagte sådan et par overflødige kilo.

Det er en motivationsmirakelkur!

 

Sådan foregår Saunagus

I min lokale svømmehal på Amager, hvor vi ikke er for fine til at være lokale, samles mennesker fra alle samfundslag for at dele oplevelsen. Vi griner når vi går småskrigende under bruseren, og der er næsten altid en venlig sjæl, der har medbragt frisk frugt, som der deles ud af.

Jeg kommer altid 15 minutter før, så jeg kan få min yndlingsplads i saunaen. Det vigtigste ved en god sideplads er, at den er på det varmeniveau du kan tolererer. Jo højere du sidder, des varmere er det. En tommelfingerregel siger 10 grader, per bænkerække du går op.

Jeg sidder på række to… der er præcis så varmt at jeg bliver udfordret på udholdenhed uden at blive dårlig.

Gusmesteren kører tre “spande” med en pause ind imellem. En spand er en session på 12-15 minutter, hvor der hældes vand med æteriske olier over det varme kul. Gusmesteren sammensætter selv sine duftkombinationer, og olierne kan helbrede næsten hvad som helst du døjer med… Det er dog mere en trossag end videnskabeligt bevist.

Når Gusmesteren har hældt en skefuld vand på kullet, vifter han med sit håndkæde for at sprede olierne ud i rummet. Her kan du løfte armene, for at lade den sarte hud i armhulerne optage olierne. Da huden er tynd her, skulle den optage bedre end resten af kroppen.

I slutningen af hver “spand” ryger pulsen i vejret, og du skal arbejde en smule med dig selv, for ikke at gå ud af saunaen. Der er nogen, der siger, det svarer til den pulstræning man får under en 5 kilometers løbetur. Det betyder ikke at man forbrænder de samme kalorier, som på en 5 kilometers løbetur, men at man får den samme gavnlige effekt for blodtrykket, som en 5 kilometers løbetur.

Hvis du får det dårligt, skal du dog altid gå ud af Saunaen.

 

Gusmesteren bestemmer

Hver ny gusmester er en ny oplevelse. De sammensætter selv programmet, duftene, musikken, snak undervejs osv. Derfor er det meget forskelligt, hvilken oplevelse man får.

 

Vand, vand og mere vand

Jeg starter tidligt med at forberede mig til min Saunagus ved at sørge for at drikke rigeligt med vand hele dagen igennem. Jo bedre din væskebalance er, des nemmere har du ved at håndterer varmen.

Under gusen fylder jeg min vandflaske imellem hver “spand”, så jeg altid har frisk koldt vand at drikke og også lidt til at hælde i håret undervejs.

Når jeg kommer hjem, drikker jeg også vand løbende i løbet af aftenen.

Den intense varme i saunagusen får din krop til at fordampe store mængder væske, så for at undgå hovedpine er det vigtigt at drikke rigeligt med vand.

Husk dog at kroppen kun kan optage 200 ml. per kvarter. Derfor skal det være en løbende tilførsel af væske istedet for at bælle 2 liter vand.

 

Honning og salt

Nogle medbringer hjemmerørte mixturer, der består af honning og salt. Det bruger de til at skrubbe kroppen med under gusen, og så skyller de det af under den kolde bruser.

 

Filthuer beskytter hovedet

Du vil ofte se gengangerne have sjove filthuer på inde i saunaen. Den bruger de til at beskytte hovedet mod varmen under selve gusen.

 

Efter gusen

Når den sidste spand er slut og det er tid til at gå hjem, skal du nøjes med at skylle dig under den kolde bruser uden brug af sæbe. På den måde kan de æteriske olier arbejde hele aftenen og natten, indtil du går i bad om morgenen.

 

Andre har også læst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *