Camønoens første etape går fra Stege – uanset hvilken vej rundt om øerne, man gerne vil gå. Jeg ankom ved 15-tiden og brugte aftenen i Stege på at se Møns Museum, proviantere og spørge de lokale om gode råd til vandreruten.
Venligt møde med camønoen
Det er skønt når man rejser alene, at blive mødt med venlighed. Det er en af de absolut største grunde til at jeg kommer til Tyrkiet igen og igen.
Derfor besluttede jeg at tage til Møn for at gå Camønoen – Danmarks venligste vandrerute – da jeg pludselig stod med nogle dage, som jeg ikke vidste hvad jeg skulle bruge til. Sikke en luksus!
Jeg havde besluttet at tage en rolig start med overnatning på Byshelteret, der ligger inde på Møns Museum og koster 50 kr. Den søde ekspedient var slet ikke forskrækket over min store taske og støvler på de fine trægulve, men viste mig med et stort smil hvor alting var, gav mig et par fifs til kortet og oplyste at jeg skulle dele sovesalen med to damer.
Plan for min camøno start
Herefter tog jeg kortet med ned på Ba’Rhyl, som er en hyggelig lokal café tæt på Møns Museum. Der drak jeg en øl og studerede mit vandrekort for at planlægge morgendagens rute. Ejeren af Ba’Rhyl kom hen til mig og gav mig tips til ruten. Han rådede mig til at købe myggespray og hæve kontanter.
Min plan for camønoens første etape var ved at tage form:
- hæve penge – der er mange steder på ruten, hvor de ikke tager Dankort eller MobilePay
- købe myggespray, der er mange myg på ruten i sommermånederne.
- købe et par nye lækre vandresokker til at erstatte de gamle udslidte.
- tidlig afgang til Nyord, der skulle være helt fantastisk og værd at bruge nogle timer på.
- købe lokal hjemmelavet Gin og drikke en ferie G&T.
- Spise middag på Lollesgård, der skulle have en fænomenal kok.
Læs om ruten fra Stege til Nyord
I netto har jeg købt tortelini, som jeg vil koge over trangia til aftensmad. På Byshelteret må man gerne koge mad over blus ude i gården. Derudover købte jeg nudler, snackpølser og nogle müslibarer til at tage med.
Herefter ville jeg se museet og opdagede til min glædelige overraskelse at indgangen er gratis, når man har købt kortet. Skønt!
Byshelteret i Stege
Byshelteret er placeret i den gamle stald på den gård der huser Møns Museum. Her er plads til 14 mennesker på træsenge.
Midt i rummet står en gammel dampmaskine fra en opmudringspram fra 1850 og en gammel billæggerovn fra Katrinedal.
Bagerst i lokalet er der et rum med borde og bænke, hvor man kan hygge sig om aftenen. I hjørnet af rummet står en reol, hvor du kan bytte din læste bog til en ny.
Toilettet er i museet, hvor der også er vand.
Pris: 50/ pr. Person.
Du kan lave din mad over gasblus ude i gården. Da jeg lavede min mad, var museet ved at tørre tøj til en forestilling den næste dag.
Dagens specialitet: Klintebolcher
En af Steges lokale specialiteter er bolcher. Jeg købte en lakridsblanding, der er perfekt at sutte på under de mange kilometer der ligger foran mig.